Print this page

Ανοίξαμε πανιά για το Aιγαίο Πέλαγος!!!

Συντάκτης  Ιουλ 19, 2021

…Το euxh.gr άνοιξε πανιά για το Aιγαίο Πέλαγος. Μέτα από ένα ολιγόωρο ταξίδι φτάσαμε στο νησί του προορισμού μας, την Πάρο.

Πήραμε τον δρόμο για τον τόπο διαμονής μας, ένα γραφικό χωριό, τον Κώστο. Εδώ ο χρόνος σταματά για να μας ξεκουράσει από το άγχος και τις στεναχώριες της καθημερινότητας. Το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι μας καλωσορίζει, ενώ το βλέμμαμαγνητίζεται από την ομορφιά της πλατείας. Ψαρόπλακες, πεύκα, και δύο εκκλησίες στέκουν χρόνια πολλά καιμαρτυρούν την ομορφιά του τόπου. Άσπρο και μπλε τα χρώματα που κυριαρχούν!   Λες και διαγωνίζονται ποιο θα επικρατήσει…Καθίσαμε να ξαποστάσουμε συζητώντας  με τον κύριο Άγγελο Πιτσικάλη*,για τι άλλο; Μα  για τον Κώστο!

euxh.gr: Κύριε Πιτσικάλη καλησπέρα σας, χαιρόμαστεπου βρισκόμαστε μαζί σας εδώ στον τόπο που ζείτε και εργάζεστε, που είναι στ’ αλήθεια μια γωνιά του Παραδείσου. Θα ξεκινήσουμε με μια συνηθισμένη ερώτηση, «μπορείτε να μας συστήσετε τον τόπο σας; ».

Καλησπέρα σας! Βρισκόμαστε στον Κώστο, σε ένα από τα δύο ορεινά χωρία της Πάρου. Είμαστε 8 χλμ από το λιμάνι της Παροικίας και 7 από την κοσμοπολίτικη Νάουσα Στο χωριό ζουν μόνιμα περίπου 150 κάτοικοι. Απέναντι μας βρίσκεται και το Δημοτικό Σχολείου στο οποίο φοιτούν τα παιδία που ζουν στον Κώστο και τις Λεύκες, το δεύτερο ορεινό χωρίο της Πάρου, τα παιδία μοιράζονται σε δύο κτίρια ένα σε κάθε χωριό. Το χωριό βρίσκεται εδώ περίπου από το 1600.

 

euxh.gr:  Εδώ που καθόμαστε βλέπουμε δύο εκκλησίες! Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία τους; Υπάρχουν και άλλες εντός των «τειχών»;

Η μεγάλη εκκλησία είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, ο οποίος είναι και ο προστάτης του χωριού μας. Χτίστηκε το 1700 περίπου. Εντός του Ναού υπάρχει επιγραφή από το 1770 αν θυμάμαι καλά. Έχει εικόνες από το 1600 και το περίτεχνο Τέμπλο του είναι από εκείνη την εποχή. Η μικρότερη εκκλησία είναι η Αγία Μαρίνα, της οποίας η κατασκευή είναι παλαιότερη από τον Άγιο Παντελεήμονα. Σε επιγραφή που υπάρχει πάλι εντός του Ναού υπάρχει η χρονολογία 1664.

Εντός των τειχών του χωριού υπάρχουν άλλοι τέσσερεις Ιεροί Ναοί, Ο Ναός της Αναστάσεως, Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου  και της Αγίας Ευφροσύνης όπου συστεγάζονται και τέλος ο Προσκυνηματικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Είναι ο Ιερός Ναός που θα συναντήσατε σίγουρα μπαίνοντας στο χωριό.

 

euxh.gr:  Με αυτά που μας λέτε καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν και άλλοι ναΐσκοι εκτός του χωριού, κάνουμε λάθος;

Όχι, πολύ σωστά το λέτε. Υπάρχουν οι Ναΐσκοι της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Αθανασίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου οι οποίοι είναι σε σχετικά μικρή απόσταση από το χωρίο και στην είσοδο από την Παροικία θα βρούμε το Ιερό Ναό της Αγίας Υπακοή ή Αγίας Πακού και τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία. Φεύγοντας από τον χωριό μας προς την Νάουσα θα βρούμε τους Ναΐσκους των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Κυριακής και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εάν φύγουμε προς την Παροικία, θα βρούμε στο Μαράθι τους Ιερούς Ναούς της Αγία Παρασκευής, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Θωμά, το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά και τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου είναι Βυζαντινός Ναός.

euxh.gr:  Πότε γιορτάζουν και κάθε πότε λειτουργούνται;

Όλοι οι Ναοί γιορτάζονται και λειτουργούνται κατά τις εορτές των Αγίων που τιμούν.

euxh.gr:  Πριν έρθουμε εδώ διαβάσαμε πως, ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος είναι γέννημα θρέμμα του Κώστου. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτόν;

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος γεννήθηκε στον Κώστο το 1722. Ο πατέρας του καταγόταν από την Σίφνο και ονομαζόταν Τούλιος Απόστολος και η μητέρα του ήταν Παριανή, από το αρχοντικό γένος Δαμία. Το 1745 ξεκινάει την φοίτηση του στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Το 1752 εισέρχεται στο Άγιο Όρος και εκεί εγγράφεται στην Αθωνιάδα Σχολή όπου και έγινε Διευθυντής της στην πορεία. Στην προσπάθεια του να επιστρέψει στην Πάρο, λόγο του Ρωσοτουρκικού πολέμου αναγκάζεται να αποβιβαστεί στην Χίο όπου έμεινε και ανέλαβε την Σχολή του νησιού, στην αρχή είχε σκοπό για όσο διαρκεί ο πόλεμος, αλλά τελικά έμεινε εκεί 19 ολόκληρα χρόνια. Εκοιμηθει στις 24 Ιουνίου του 1813. Ανακηρύχτηκε Άγιος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας το 1995 μετά από ενέργειες το Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας Αμβρόσιου και του Αρχιμανδρίτου Νικολάου Αρκά.Ο Πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος από την Ιερά Μονή της Λογκοβάρδας έφερε στο νησί μας από την Χίο, ένα Ιερό τμήμα του Ιερού λειψάνου του Αγίου από την Χίο όπου και φυλλάσετε στον Ιερό Ναό το Αγίου Παντελεήμονος, όπου υπάρχουν επίσης Ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευή και του Αγίου Χαραλάμπους τα οποία ήρθαν στο χωρίο μας το 1919 από κάποιο Αρχιμανδρίτη από την Μικρά Ασία.

Το 1997 ξεκίνησε η ανέγερση του Ιερού Ναού προ τιμήν του Αγίου  στην είσοδο του χωριού και κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου εορτάζεται η μνήμη του. Κλείνοντας να σας πω ότι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος είναι σε πολύ μικρή απόσταση από εδώ όπου καθόμαστε.

euxh.gr:  Κύριε Πιτσικάλη σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ξεχωριστή μας συζήτηση. Πιστεύουμε πως οι επισκέπτες και αναγνώστες της ιστοσελίδας μας θα ευχαριστηθούν και θα παρακινηθούν  να επισκεφθούν τον τόπο σας.

*Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Η καταγωγή του είναι από την Σαντορίνη αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Τώρα ζει μόνιμα στην Πάρο με την σύζυγο του και τα δύο τους παιδία. Έχει σπουδάσει πληροφορική και οικονομικά. Εργάζονταν σε Τράπεζα για αρκετά χρόνια και αποχώρησε για να έρθει στην Πάρο με την σύζυγο του και να αναλάβει την οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση. Παράλληλα με την άσκηση της μελισσοκομίας είναι και Διευθυντής σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού.

 

 

Ανδρέας Καρίβαλης

Ο Ανδρέας Καρίβαλης είναι Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών.  

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.