Πάντοτε υπήρχαν ιώσεις και ασθένειες και μάλιστα οι μεταδοτικές, που εξελίσσονταν σε πανδημίες. Όμως, τον τελευταίο χρόνο, ένας ιδιαίτερος φόβος και μια καχυποψία είναι διάχυτη παντού!
euxh.gr: π. Ιάκωβε, αρκετοί είναι αυτοί που καταλογίζουν την πανδημία στον Θεό. Θα θέλαμε και τη δική σας σύντομη τοποθέτηση για το θέμα.
π.Ιάκωβος: Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είναι ένα θεϊκό σημάδι «τιμωρίας», ή ότι ο Θεός έχει αποστρέψει το πρόσωπό Του από εμάς. Ποιός είναι όμως θεοφόρος για να πει τι ισχύει για την περίπτωσή μας; Ποιος μπορεί να πάρει μια τέτοια ευθύνη πληροφόρησης;
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Θεός είναι Αγάπη. Αλήθεια είναι επίσης ότι ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από Αυτήν. Αυτή η απομάκρυνση τον κάνει να χάνει το βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα της ζωής του. Ζούμε σε ένα περιβάλλον φθοράς. Γνωρίζουμε ότι όταν το κλαδί κοπεί από το δέντρο, ξεραίνεται. Με αυτή την εικόνα μπορεί να ερμηνευθεί η γενικότερη κατάσταση στις σύγχρονες κοινωνίες. Όλοι αναζητούν αυτοβελτίωση καί αυτοθέωση.
euxh.gr: Ποια είναι η στάση των ΜΜΕ; Και ποια θα πρέπει να είναι η στάση ημών των Χριστιανών;
π.Ιάκωβος: Αυτό ακριβώς είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα πού χρειάζεται να σταθούμε με αφορμή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η δύναμη των ΜΜΕ. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν πλέον μπει σε όλα σχεδόν τα σπίτια, ουσιαστικά «κυβερνούν» και διαμορφώνουν καταστάσεις, συνειδήσεις, συμπεριφορές. Εκτός από την ενημέρωση, που σε όλους μας είναι χρήσιμη, γίνεται μία επιθετική προσπάθεια τρομολαγνείας, που δημιουργεί έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας. Με τον τελευταίο ιό μεταδίδουν όλοι ότι είναι αναγκαία η απόσταση ασφαλείας από τον άλλον, σχεδόν απομόνωσης του καθενός. Αυτό είναι και πρέπει να είναι μια σεβαστή ιατρική οδηγία. Καλλιεργείται όμως η ιδέα, ότι τελικά, ειδικά στα δύσκολα, είμαστε μόνοι μας και απροστάτευτοι. Όμως εδώ εισερχόμαστε και στα όρια της πίστης του καθενός. Να θυμηθούμε πόσες φορές μέσα στην ιστορία έχουμε παρόμοιες καταστάσεις, που φανέρωσαν ηρωικές μορφές και συμπεριφορές. Άνθρωποι που πλησίαζαν και φρόντιζαν λεπρούς ή άλλους ασθενείς με μεταδιδόμενες ασθένειες θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Ίσως σε εμάς, στην πλειονότητα σήμερα, έλειψε κάθε «ηρωισμός», έστω και αυτός ο απλός που απαντά στον καθημερινό μας βίο. Όλα έγιναν πολύ μετρημένα και μετρήσιμα χωρίς καμία «έκθεση στον κίνδυνο», χωρίς καμία θυσία, μικρή ή μεγαλύτερη.
Euxh.gr: Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα περιστατικό από κάποιον άγιο της Εκκλησία μας;
π.Ιάκωβος: Μού είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ένα πραγματικό περιστατικό, με τον άγιο Παΐσιο, το οποίο σχετίζεται με την προσέγγιση αυτή και θα ήθελα να το μοιραστούμε. Πήγε ένας προσκυνητής στο κελί του γέροντα, όταν ζούσε ακόμα στο Άγιο Όρος. Του ζήτησε να προσευχηθεί για έναν γνωστό του, πού έπασχε από καρκίνο. Του απάντησε θετικά, φυσικά ο γέροντας, αλλά μετά του πρότεινε: Θέλεις να μοιραστούμε εμείς την ασθένειά του και να θεραπευθεί ο φίλος σου; Ο άνθρωπος σκυθρώπιασε. Εεε, όχι πάτερ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Του αντιπροτείνει ο γέροντας: Θα την μοιραστούμε με ποσοστό 50- 50. Όχι, όχι… δεν μπορώ να το κάνω του απαντά. 60-40; 80-20; 99-1; Όχι πατέρα… δεν το μπορώ. Ε τότε μάλλον αγαπητέ δεν αγαπάς αυτόν τον άνθρωπο πραγματικά!
euxh.gr: Εν κατακλείδι, ποια θα είναι η μετά τον Κορονοϊό εποχή; Εμείς οι χριστιανοί πώς θα «κριθούμε»;
π.Ιάκωβος : Ένα είναι βέβαιο, ότι θα περάσει και αυτό , όπως έγινε και με προηγούμενους ιούς, θα έχουμε όμως ήδη ένα ικανό δείγμα για το πώς βλέπουμε τη ζωή, πόσο μας ενδιαφέρει ο εαυτός μας, ο άλλος, «ο πλησίον», και πόσο η κοινωνία μας γενικότερα.
euxh.gr: Άγιε πρωτοσύγκελλε σας ευχαριστούμε πολύ! Την ευχή σας!
π.Ιακώβος: Και εγώ σας ευχαριστώ! Του Κυρίου μας σε όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας euxh.gr!
__________________________________________________________
* Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Ιάκωβος) Κανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του εισήχθη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου στη συνέχεια παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές, λαμβάνοντας δίπλωμα Ειδικεύσεως (master) στις Βιβλικές σπουδές. Το έτος 2017 περάτωσε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας (αρχιμανδρίτης) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρό Βαρθολομαίο και το 2006 τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από τον Μητροπολίτη και Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιερεμία Φούντα.