Print this page

Μήνυμα αισιοδοξίας για τον covid -19

Συντάκτης  Απρ 12, 2021

Το euxh.gr επικοινώνησε με τον π. Ιάκωβο* για να αποσπάσει ένα μήνυμα ελπίδας μέσα στην  απελπισία του ιού.

Φόβος, πόνος και θλίψη κατακλύζουν την καρδιά μας. Ελπίδα, χαρά και υπομονή θέλουν να ξεπηδήσουν μέσα από την ψυχή μας. Ο Χριστός είναι ο κυβερνήτης της ζωής μας και εμείς το πλήρωμα του καραβιού.

euxh.gr:  π. Ιάκωβε μέσα σ’ αυτήν την πάλη των συναισθημάτων μας, τί έχετε να μας συμβουλέψετε;

π.Ιάκωβος:  Το θέμα του νέου ιού έχει βάλει όλους μας στην διαδικασία προσέγγισης των εννοιών της πειθαρχίας, της αυτοπειθαρχίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της υπομονής και της αγάπης. Ήρθε απότομα στην ζωή μας ο κορωνοιός  και την αλλάζει βίαια. Τον επόμενο καιρό θα δοκιμαστούμε ως πρόσωπα και ως κοινωνίες. Θα συγκρουστούν τα πιστεύω μας. Φθάνει να ειπωθεί ότι παιδιά ανάγκασαν τους γονείς τους να μην πάνε στην Εκκλησία, για να μην κινδυνεύσουν τα δικά τους παιδιά… Βλέπουμε λοιπόν ότι τίθενται βαθύτερα προβλήματα πού φανερώνουν κατά πόσο ο ένας σέβεται τις επιλογές του άλλου, πώς βλέπουμε την Πίστη, αν  τη θεωρούμε απλή ιδεολογία, αν την πιστεύουμε ως θεωρία ή στην πράξη,  μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Φυσικά, ακόμα και αν κάποιος για λίγο καιρό δεν έχει φυσική παρουσία στο ναό, δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο χριστιανός, αλλά το θέμα του ιού αποκαλύπτει την όλη προσέγγιση ως προς το Θείο. Το επόμενο διάστημα μάλλον και σε αυτό το σημείο θα έχουμε εξελίξεις.     

euxh.gr: Σε λίγες μέρες ανοίγουν πάλι τα σχολεία. Όλα δείχνουν πως το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν τα Λύκεια, με έμφαση στους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Σε αυτά τα παιδιά , την ελπίδα του αύριο, τί έχετε να τους πείτε;

  π.Ιάκωβος:     Όλες οι κοινωνικές ομάδες θίγονται από τον  ιό, όμως υπάρχει μία που ιδιαιτέρως ανησυχεί. Την αποτελούν τα παιδιά που δίνουν εφέτος Πανελλαδικές εξετάσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια, αυτόν τον καιρό, τελειώνουν την ύλη τους και ξεκινούν τις επαναλήψεις. Παιδιά, μην πανικοβάλλεστε με τα τρέχοντα θέματα, αυτά θα ξεπεραστούν. Μην χαλαρώσετε την προσπάθειά σας. Η αναγκαία παραμονή στα σπίτια ας γίνει αφορμή και ευκαιρία να προχωράτε την μελέτη, τώρα μάλιστα και χωρίς εξόδους σε καφετέριες. Λειτουργήστε σαν  οι εξετάσεις να γίνουν κανονικά, άσχετα αν μάλλον, όπως φαίνεται, θα υπάρξει μια μετάθεση τους αργότερα. Κάποια στιγμή αυτό που περνάμε θα τελειώσει, φροντίστε να είστε έτοιμοι πριν από τις εξελίξεις. Μείνετε προσηλωμένοι στα όνειρά σας και στους στόχους σας. Αν έχετε ανάγκη λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε, να βγαίνετε και να κάνετε ένα περίπατο στο βουνό. Η φύση είναι δώρο του Θεού, που μας δίνει  χαρά και ηρεμία. Μην πατάτε όπως στις μεγάλες πόλεις μόνο άσφαλτο και τσιμέντο, πατήστε χώμα, ακούστε τα πουλιά να κελαηδούν και τα νερά να τρέχουν. Γι αυτά είναι ο άνθρωπος πλασμένος, για να ζει μέσα σε αυτά ελεύθερος και χαρούμενος.

euxh.gr: ...και ένας παρηγορητικός λόγος για τους ανθρώπους που ζητούν την αγάπη και την φροντίδα μας. Για τους αγαπημένους μας ξωμάχους της ζωής, τον παππού και τη γιαγιά μας;

π.Ιάκωβος:  Ναι, ας μιλήσουμε και για τους σεβαστούς παππούδες και γιαγιάδες μας.  Είναι το καύχημά μας, είναι πολύτιμοι για εμάς, για την πείρα  και την σοφία τους. Σας παρακαλούμε όμως,  μείνετε στα σπίτια σας, για να διαφυλάξετε την υγεία σας. Σας χρειαζόμαστε, σας θέλουμε στη ζωή μας. Ακούστε τους ιατρούς και ειδικούς και μην φέρνετε σε δύσκολη θέση τους οικείους σας. Με λίγη υπομονή θα ξεπεραστεί η δυσκολία και θα μπορείτε και εσείς και οι υπόλοιποι και όλοι μας να είμαστε όπως πριν.

euxh.gr: Θα θέλαμε και τον δικό σας λόγο για σας, τους κληρικούς! Εσάς που το τηλέφωνο σας δεν σταματά να κτυπά μέρα και νύχτα και να ζητά ο κάθε πιστός την προσευχή σας, την συμβουλή σας, το λόγο του Θεού στα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά.

π.Ιάκωβος:  Από τη μεριά μας οι κληρικοί προσευχόμαστε για όλους, για υγεία, φωτισμό και μετάνοια. Και στον ναό και στα προσωπικά μας εικονοστάσια στις οικίες μας, προσευχόμαστε για ολόκληρο τον κόσμο. Για τα παιδιά που βρίσκονται στρατευμένα, για τον Έβρο, για όλους τους νέους που υπηρετούν στα σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό. Για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε εμπόλεμη ζώνη, για τους  πρόσφυγες, που δεν ξέρουν τί θα γίνουν την επόμενη στιγμή. Και μη βιαστείτε να πείτε κάποιοι, «τί κάνει ο Θεός σας για όλα αυτά;». Ο Θεός μας έδωσε ελευθερία τόση, που ο άνθρωπος την καταχράστηκε. Ό,τι περνάμε και ό,τι έρχεται, είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας, των παθών μας, του εγωισμού μας!

* Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Ιάκωβος) Κανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του εισήχθη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου στη συνέχεια παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές, λαμβάνοντας δίπλωμα Ειδικεύσεως (master) στις Βιβλικές σπουδές. Το έτος 2017 περάτωσε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας (αρχιμανδρίτης) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρό Βαρθολομαίο και το 2006 τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από τον Μητροπολίτη και Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιερεμία Φούντα.

Ανδρέας Καρίβαλης

Ο Ανδρέας Καρίβαλης είναι Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών.  

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.