Print this page

Μήνυμα από την Αφρική για τον covid-19 !!!

Συντάκτης  Μαρ 09, 2021

To euxh.gr επιχειρεί για ακόμη μια φορά να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας στην εποχή της απελπισίας.

Ο covid-19 καλά κρατεί και οι άνθρωποι κρύβονται στα σπίτια τους χάνοντας το «εμείς» της επικοινωνίας. Μόνη σανίδα σωτηρίας ο Θεός και η χάρη Του που μας τη δίνει απλόχερα σε όποιον τη ζητά!
Υπαίτιος τούτης της ελπίδας, ο Ιεραπόστολος της Αφρικής Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης*, από τον οποίο αποσπάσαμε  την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη.

euxh.gr: π. Κοσμά ευλογείτε! Από τη χώρα ιεραποστολής που βρίσκεστε , το Κονγκό,  τί μήνυμα έχετε να μας στείλετε;  

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Το μήνυμα που προσδοκούμε είναι κυρίως η απαλλαγή μας από την πανδημία του covid-19 που έχει ξεσπάσει εδώ και έναν χρόνο περίπου. Το αποτέλεσμά του, ο  θάνατος, να είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας,  σε συνδυασμό και με την πνευματική και οικονομική εξουθένωση του ανθρώπου σε ολόκληρο τον πλανήτη !

Έχουν αλλάξει οι ζωές των ανθρώπων, οι οποίες αιμορραγούν από έλλειψη επικοινωνίας και πίστης στον Θεό.

Η μοναξιά έχει απλώσει τα πλοκάμια της στις καρδιές των ανθρώπων που, μόνο με το άκουσμα της λέξης ΚορονοΪός, αποστασιοποιούνται και οδηγούνται στην απόρριψη του άλλου.

Το πρόσωπο πλέον προσδιορίζεται σε άτομο, οπότε δεν έχει καμία απολύτως αξία, γιατί η αξία του οδηγείται στη μάζα, κάτι που παραπέμπει στην απόλυτη απαξιώση. Αυτή η απαξίωση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διατάραξη της σχέσης ανθρώπου και Θεού.  

 euxh.gr: Αλήθεια, οι Πατέρες της Εκκλησίας τί έχουν να μας πουν για τον άνθρωπο;

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Για τους Πατέρες της Εκκλησίας ο άνθρωπος είναι ένα θεολογικό όν. Είναι πλασμένος από τον Θεό <<κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν>> Του (Γεν. 1, 26).

Το κατ' εικόνα είναι η ελευθερία που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει κατά χάρη, ό,τι έχει ο Θεός κατά φύση. Το κατ' εικόνα είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να ενωθεί οντολογικά με τον Θεό, να γίνει κατά χάρη Θεός και το καθ' ομοίωση είναι η εκπλήρωση αυτής της δυνατότητας.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ο Θεός δεν περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου, αντιθέτως, του δίνει την ελευθερία να επιλέξει να γίνει ο ίδιος μ' Αυτόν.

Σε αντίθεση όμως με την σημερινή πραγματικότητα που ζει ο άνθρωπος, διαλέγει την απομόνωση με κέντρο τον εαυτό του οδηγώντας τον άνθρωπο στην αυτοθέωση.

euxh.gr: Ο άνθρωπος προτιμά να ζήσει μόνος του χωρίς τον Θεό γιατί έχει πιστέψει ότι ο Θεός είναι εμπόδιο στα σχέδια της ζωής του;

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Εδώ έγκειται και η τραγικότητά του. Εξοστρακίζει με ορμή θα λέγαμε το Θεό για να μπορεί να θεοποιεί τις λάθος επιλογές του. Επιλογές με γνώμονα το εγωϊστικό και υλικό του συμφέρον, θεωρώντας τη στάση του αυτή επανατοποθέτηση της αξίας του, αφού θεωρούσε ότι ο νόμος του Θεού περιόριζε την ελευθερία του.

Έτσι, λοιπόν, φθάσαμε σήμερα μέσω αυτής της πανδημίας να έχουν αυξηθεί τα άτομα και να έχουμε έλλειψη προσώπων.

Το πρόσωπο ως εικόνα Θεού έχει όνομα, έχει αξία, έχει σκοπό την κατά χάρην θέωση, ενώ το άτομο δεν έχει όνομα, οδηγείται στη μάζα και η μάζα το οδηγεί στην εξόντωση και στον πνευματικό θάνατο.

Όμως, όσο και να έχει επηρεάσει ο covid-19 την καθημερινότητα της ζωή μας και έχει απομόνωσει τους ανθρώπους, τη σχέση μας με τον Θεό δεν μπορεί να την επηρεάσει. Δεν μπορεί να διαταράξει αυτή τη σχέση γιατί ο Θεός είναι αποκάλυψη. Εξάλλου, το ζήσαμε πριν περίπου 60  ημέρες. Βιώσαμε τα γεγονότα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της κατά σάρκα Γέννησης του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Έγινε ο Θεός άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός, όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Μέγας Αθανάσιος.

euxh.gr: Ως επιστέγασμα αυτού του σύντομου διαλόγου, τι έχετε να πείτε στους αναγνώστες της www.euxh.gr.

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Ο πλανήτης στο παρελθόν πέρασε πολλές και πιο δύσκολες πανδημίες με εκατόμβες νεκρών. Πού στηρίχθηκαν όμως περισσότερο οι άνθρωποι εκτός από την ιατρική; Στηρίχθηκαν στην  παντοδυναμία του Θεού. Εκεί που η ελπίδα δεν σβήνει ποτέ, γιατί πίσω της κρύβεται η πίστη. Εκεί στήριξαν τις ελπίδες τους και εκεί βρήκαν παρηγοριά, ας μην γίνει αιτία ο covid-19 να μένουμε άτομα, αλλά να γίνουμε πρόσωπα με αξία και σεβασμό.

Στον Θεό δεν έχει νόημα ποιοι είμαστε η ποια είναι η εξωτερική μας προβολή, αλλά η εσωτερική μας ανάπλαση κ μεταμόρφωση. Οι στιγμές εκείνες που θα διαμορφώσουν μία πραγματικότητα. Την πέραν του τάφου ζωή.

______________________________________________________________

* Ο Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης γεννήθηκε στην Καβάλα της Μακεδονίας. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποιεί Μεταπτυχιακές σπουδές στον  τομέα της Ιεραποστολής. Διακόνησε σε πολλές νευραλγικές θέσεις στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χρυσοστόμου, από τον Σεπτέμβρη 2019 αποσπάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και υπηρετεί ως πρωτοσύγγελλος στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας, πλάι στον  ιεραπόστολο Μητροπολίτη Κατάγκας,  Μελέτιο Γρηγοριάτη.  

Ανδρέας Καρίβαλης

Ο Ανδρέας Καρίβαλης είναι Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών.  

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.