Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

“Εκτροχιασμένες” επιλογές . . .

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Μάι 08, 2023

Οι περισσότεροι κάνουν επιλογές χωρίς να γνωρίζουν κατά βάθος γιατί τις κάνουν.

Αν τους ρωτήσεις γιατί παντρεύτηκαν και ιδιαίτερα γιατί τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεν θα ξέρουν να σου απαντήσουν. Αν σου απαντήσουν η απάντηση θα είναι πολύ ρηχή. Αν τους ρωτήσεις γιατί έκαναν παιδιά ή τον γνώμονα με τον οποίο αποφάσισαν πάλι θα λάβεις μια παρόμοια απάντηση . Δεν θα ξεχάσω πόσες φορές όταν βάπτιζα παιδάκια τα κοιτούσα στα μάτια και έλεγα από μέσα μου «που έμπλεξες κακόμοιρο παιδάκι», γιατί είχα μιλήσει στους γονείς πριν το Μυστήριο και μερικοί ήταν κυριολεκτικά σε άλλο κόσμο. Πόσες φορές ακούμπησα τα στέφανα σε ζευγάρια που στην ουσία απεχθάνονταν τον Χριστό αλλά έπρεπε να πάνε στην Εκκλησία για να μην χαλάσουνε το χατίρι των παππουδογιαγιάδων αλλά και για να πάρουνε μια αόρατη ευλογία έτσι για το καλό όπως θεωρούσαν.

Έστω και μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία, ελπίζουμε να φωτιστούν οι άνθρωποι.

Θέλουμε έναν άνθρωπο να περάσουμε καλά στην επίγεια ζωή μας ή κάποιον ώστε να πάμε μαζί του στην αιωνιότητα; Οι επιλογές μας με ποια προοπτική είναι εμποτισμένες ;

Έχουμε έλλειψη συνειδητότητας στη ζωή μας.

Κάνουμε επιλογές ό,τι να ναι με βιασύνη και προχειρότητα. Βλέπουμε τον θάνατο να μας κυνηγάει με τη χατζάρα σαν σε εφιάλτη κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και γρήγορα πριν μας πιάσει. Τον Χριστό, από την άλλη τον έχουμε μόνο για να μας δίνει υγεία στην εδώ ζωή και να μας ικανοποιεί κάποια επίγεια θελήματα ώστε να γίνουμε καλύτεροι από τον διπλανό μας. Πιέσεις παντού και όλα αυτά βγαίνουν σε ψυχοσωματικά προβλήματα. Στο καλό που θα συμβεί στον άλλον λέμε : «Γιατί αυτός και όχι εγώ» και στο άσχημο που θα μας συμβεί: «Γιατί εγώ και όχι αυτός». Όλα για να μην τραυματιστεί η εδώ ζωούλα μας, να μην χαλάσει το ψεύτικο όνειρο που έχουμε πλάσει μέσα μας και θέλουμε να το δούμε να παίρνει σάρκα και οστά με όποιον τρόπο. Οι περισσότεροι είμαστε θύματα των λανθασμένων επιλογών μας, αλλά έχουμε βρει καλύτερη λύση, να τα ρίχνουμε στο Θεό αντί να πάρουμε την ευθύνη και να πούμε ότι τα κάναμε μαντάρα, μήπως και οδηγηθούμε στη μετάνοια.

Και μετά διαβάζεις στο Ευαγγέλιο που ο άλλος δεν είχε βρει άνθρωπο 38 χρόνια να τον ρίξει στην κολυμβήθρα αλλά ευτυχώς στο τέλος βρήκε τον Χριστό. Εμείς θα ζήσουμε μια ζωή ποιος ξέρει ίσως μέχρι τα 70 ή 80 και ζήτημα είναι να βρούμε έναν άνθρωπο να πούμε δυο κουβέντες ώστε να αναπαυτεί η ψυχούλα μας και φυσικά να βάλουμε τον Χριστό στην καρδιά μας. Δύσκολο να βρεις έναν αληθινό φίλο, πόσο μάλλον να βρεις έναν άνθρωπο του Θεού να ζήσεις μαζί του για πάντα.

Τελικά αυτή η εν Χριστώ ζωή θα είναι ένα μοναχικό αλλά ευλογημένο ταξίδι όντας τραυματισμένος, πονεμένος και σταυρωμένος για την αγάπη του Χριστού, μέσα σε έναν κόσμο που ζει στον κόσμο του. Τουλάχιστον ξέρουμε Ποιος μας περιμένει μετά το τάφο και αυτό γεμίζει την εσωτερική μας μοναξιά με φως και πληρότητα.

Καλές αντοχές, αναβάσεις και επιλογές ….

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh . gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31