Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Ελεύθερη Εμπόλεμη Σαρακοστή

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Μαρ 07, 2022

Δια μέσου των αιώνων ο άνθρωπος έθετε πολλά ερωτήματα, όπως,

: «Τι είναι η ζωή, γιατί να υπάρχουν τα όντα και όχι το τίποτα, γιατί να ζώ, γιατί να υπάρχω, πώς θα ζήσω, κ.α.». Αυτή η περίοδος της Τεσσαρακοστής, λοιπόν, δίνει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και τονίζει, ότι αξίζει να ζεί κανείς, διότι ο Χριστός έδωσε σε εμάς την «ζωή» και το «νόημα της ζωής». Αυτός, ο οποίος άλλαξε τα ιστορικά δεδομένα της ανθρωπότητος, έπαθε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να μας διδάξει, οτι ο χώρος της Εκκλησίας ειναι χώρος ζωής, ελευθερίας και ελπίδος, αρκεί να προσερχόμαστε εν μετανοία και ειλικιρινεία πολλή στην συνάντηση μας με τους ανθρώπους και τη σύνδεσή μας με τον Δημιουργό μας.

Όμως, η φετινή περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας βρίσκει στην λυπηρά κατάσταση ενός ανίερου πολέμου μεταξύ των αδελφών μας. Είναι σίγουρο, ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει το κάθε τι στην ζωή του, αλλά δεν μπορεί να αντέξει την στέρηση ελευθερία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον γίνονται πολλές επαναστάσεις και πόλεμοι μεταξύ των λαών.

Σήμερα η ηρωϊκή πόλις του Κιέβου της Ουκρανίας, η οποία αργά ή γρήγορα θα χαρακτηριστεί, ως σύμβολο της ελευθερίας και της ελεύθερης βούλησης των ανθρώπων, περνά τον Σταυρόν καί το Πάθος. Λαοί, μεγάλοι και τρανοί, που νομίζουν ότι μπορούν να κρατηθούν στην εξουσία μόνο με τήν δύναμη των όπλων και των χρημάτων, επιδιώκουν να καταδυναστεύσουν την ελευθερία των άλλων μικρότερων λαών. Γιατί λοιπόν να ζώ; Η ζωή έχει αξία, διότι την ζωοποιεί ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου και υπ' αυτής της προοπτικής (χαρά, λύπη, θλίψεις, πόλεμοι, κακουχίες κ.λ.π.) όλα αποκτούν άλλο νόημα.

Ουδέποτε η ελευθερία δεν μπορεί να εκφραστεί ως «μηδέν» και «αναρχία». Οι γεωπολιτικές στρατηγικές, μέσω των οποίων επιδιώκεται η υποδούλωση εθνών, λαών, κοινωνιών και ανθρώπων, δεν μπορούν να στερήσουν την ελευθερία και την ελευθέρα βούληση.

Μικρή ηλικία! Μικρή εμπειρία! Αλλά τολμώ να αναρωτηθώ και να σκεφτώ, ώστε να προβληματιστώ πρώτα εγώ και μετά ο αναγνώστης. Μήπως είναι καιρός να αποκατασταθεί η αίτηση : «Yπέρ του ευσεβούς ημών Έθνους και πάσης αρχής και εξουσίας εν αυτώ, του κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα φιλοχρίστου ημών στρατού»; (Εθνοφυλετισμός) Είναι φιλόχριστος ο στρατός; Η αρχή και η εξουσία ενός Έθνους είναι συνυφασμένη με το θέλημα του Θεού; Υπαρξιακά καί δογματικά ερωτήματα. Χρήζουν σοβαρής αντι-μετώπισης. Προσωπικά, αρκούμαι στο : «Yπέρ της Ειρήνης του σύμπαντος κόσμου...και της των πάντων ενώσεως». 'Eτσι θα ζήσω! Έτσι θα γιορτάσω! Έτσι θα υπάρχω!

Καλή Σαρακοστή! Ελεύθερη και όχι εμπόλεμη!

 

 

Κοινοποίηση
π. Δανιήλ Ζαφείρης

Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπηρετών στην Γεροντική Μητρόπολη των Δέρκων. Aπόφοιτος τους τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακής ειδίκευσης του προγράμματος "Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και θρησκευτικός πλουραλισμός" του Ε.Α.Π. Ερευνητής σχετικά με την θρησκευτική έκφραση και εμπειρία γυναικών προσφύγων που ζουν σε δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα. Παντρεμένος με την Ευσταθία Μανιά έχοντας αποκτήσει έναν υιό τον Απόστολο.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31