Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Kάθε θέμα στον ειδικό του…τόσο...απλά

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Μάι 21, 2021

Xριστός Ανέστη! Ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας σχετικά με το πώς ερμηνεύουμε τα πράγματα ως μέλη του Σώματος του Χριστού,σχετικά με το θέμα του εμβολίου.

Είχα και έχω μέσα μου κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τα εμβόλια, όμως έκανα το εμβόλιο μετά από την υπόδειξη του γιατρού διότι έχω ένα πρόβλημα υγείας και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Προσπάθησα να ταπεινώσω την γκλάβα μου και να απευθυνθώ στον ειδικό.

Ακούω τον προσωπικό μου γιατρό και τον πνευματικό μου στα ανάλογα θέματα. Ούτε ψάχνω και ακούω 500 γιατρούς ούτε 1000 πνευματικούς από videos. Τόσο απλά.

Πραγματικά απορώ πως κινείται ο λογισμός και η πνευματική κατάσταση μέσα μας. Το εμβόλιο δεν είναι θέμα σωτηριολογικό αλλά ιατρικό. Σχετικά αυτό αποφάνθηκε και η Εκκλησία μας ενημερώνοντας το ποίμνιο. Όποιος δεν δέχεται την Εκκλησία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει , να φύγει για παράδειγμα από την Εκκλησία και την αγκαλιά της υπακοής και να κάνει υπακοή στη φιλαυτία του .

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όπως αν θέλω να φτιάξω μια ξύλινη πόρτα θα πάω σε ξυλουργό και όχι σε Ιερέα , όπως όταν θέλω να αλλάξω αντλία βενζίνης στο αυτοκίνητο θα πάω σε μηχανικό αυτοκινήτου και όχι στον μανάβη της γειτονιάς, έτσι συμβαίνει και με το εμβόλιο. Το να βγάζουμε απόφαση για ιατρικά θέματα βλέποντας επιστημονικά videos στο youtube χωρίς να έχουμε την ανάλογη κιόλας γνώση, θεωρώ ότι προσβάλει τον εαυτό μας. Μου στέλνουν 1.000.000 videos σε μηνύματα σχετικά με το θέμα και η απάντηση που παίρνουν οι περισσότεροι είναι το αυτονόητο : “Συγγνώμη αλλά δεν είμαι γιατρός για να σας απαντήσω για το dna κλπ”. Δεν ξέρω αν κάποιος αποφάσισε να βάλει βηματοδότη στη καρδιά βλέποντας videos στο youtube ή πήρε φάρμακα από το φαρμακείο σύμφωνα με το χρώμα του κουτιού που του άρεσε. Δεν ξέρω ακόμα αν κάποιος πήγε να κοινωνήσει το Πάσχα και πήρε ευχή από τον υδραυλικό της γειτονιάς.

Δυστυχώς μας ελκύει η είδηση σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέσα μας για το τάδε ή το δείνα θέμα. Αν πχ είμαι φανατικός υπέρ των εμβολίων ανοίγω ανάλογα videοs, αν δεν θέλω να το κάνω πάω στην άλλη πλευρά, οπότε άκρη δεν βρίσκουμε. Ένας συνεχόμενος βασανισμός χωρίς αποτέλεσμα. Μήπως τελικά μας αρέσει να νιώθουμε κυνηγημένοι επειδή θεωρούμε ότι είμαστε τέλειοι και πάντα κάποιος άλλος φταίει εκτός από τον εαυτό μας ; Θα συμφωνήσω ότι όλη αυτή η τρέλα με το lockdown, μέτρα και πισωγυρίσματα ήταν κάτι το φοβερό αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Φανταστείτε κάποιος να πει : “Τελικά δεν θα κάνω εγχείρηση καρδιάς διότι είδα ένα videο που λέει να μην το κάνω κλπ κλπ”.

Πλέον προσωπικά έχω θέσει άλλα δεδομένα στη ζωή μου. Κουβεντιάζω, ακούω και συμπνευματίζομαι με ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και φυσικά για το ανάλογο θέμα που έχουν γνώση. Ούτε videos, ούτε ανθρώπους που δεν γνωρίζω και δεν ξέρω τι παίζει από πίσω. Ακόμα και να πεθάνω από το εμβόλιο θα είμαι αναπαυμένος διότι θα έχω κάνει υπακοή όπως μου είπε η Εκκλησία και μάλιστα σε έναν επιστήμονα που παρακολουθεί την υγεία μου και όχι στην γκλάβα μου που είναι γεμάτη πάθη και αγνωσία. Κάνω υπακοή στην Εκκλησία και εκεί πάντα βρίσκω ανάπαυση μέσα στην ψυχή μου.

Η γενικότερη καταστροφή μας και στο σώμα και στην ψυχή έχει να κάνει με το ότι κάνουμε υπακοή στη φιλαυτία μας. Κρίνουμε Συνόδους, πνευματικούς, γιατρούς σύμφωνα με αυτά που είναι δομημένα μέσα μας. Η Εκκλησία όμως μας λέει το άλλο , κάνεις υπακοή και η υπακοή είναι αυτή που θα αποδώσει καρπούς πνευματικής οικοδομής. Δεν ξέρω κανέναν που να έχασε κάνοντας υπακοή στην Εκκλησία, αντίθετα όσοι έκαναν υπακοή στον εαυτό τους δεν βρήκαν ανάπαυση.

Για να προλάβω μερικούς που θα βρίσουν ότι πως να κάνουμε υπακοή όταν κάνουμε Ανάσταση στις 21:00 , όταν κλείνουν Εκκλησίες κλπ. Η απάντηση είναι απλή. Υπακοή , ηρεμία , προσευχή και εσωτερική γαλήνη. “Άλλαξε τον κόσμο με την προσευχή σου και τη σιωπή σου και όχι με την κραυγή σου”.

Βλέπω ιδιαίτερα τους αδερφούς που αντιδρούν για τον εμβολιασμό και για άλλα θέματα ότι δεν έχουν ειρήνη μέσα τους. Βρίζουν και εξαπολύουν επιθέσεις ακόμα και σε συγγενικά πρόσωπα, Ιερείς, Συνόδους κλπ. Και τελικά ποιό είναι το αποτέλεσμα ; ΜΗΔΕΝ. Videos, άρθρα, βρισίδια και αποτέλεσμα πάλι ΜΗΔΕΝ.

Τα πράγματα είναι απλά. Πολλοί με ρωτούν για το εμβόλιο και η απάντηση είναι και πάλι πολύ απλή : “Ρωτήστε τον προσωπικό σας γιατρό”. Πολλοί όμως ρωτούν τη φιλαυτία τους αλλά όταν κάνουμε διάλογο με τη φιλαυτία μας είτε σε θέματα ιατρικά είστε σε πνευματικά τότε μάλλον στο γκρεμό θα πάμε παρά στον ουρανό.

Σεβόμαστε όποιον έχει κάνει, όποιον δεν έχει κάνει το εμβόλιο αλλά και όποιον περιμένει να κάνει το εμβόλιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα κουβέντας του καφενείου.

Ελάχιστους ανθρώπους ακούω να λένε “Πάτερ μου ό,τι πει η μητέρα μας Εκκλησία να είναι ευλογημένο”. Αντίθετα ακούω ανθρώπους να λένε : “Πάτερ πήρα αυτή την απόφαση διότι μου στείλανε ένα video που λέει το τάδε”. Κανείς δεν θέλει να ταπεινώσει τον εαυτό του. Με τους περισσότερους που κουβεντιάζω, όλες οι προτάσεις αρχίζουν και τελειώνουν με το γνωστό: “Εγώ εκείνο, εγώ το άλλο, εγώ αποφάσισα αυτό γιατί νομίζω εκείνο, μου είπανε κάποιοι ότι το άλλο κλπ”. Πόσες φορές την ημέρα ρωτάμε τον εαυτό μας “Μήπως κάνω κάπου λάθος , μήπως η ροή των λογισμών μου δεν είναι σωστή;”

Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ. Σε κάποιον που με ρώτησε αν πρέπει κάνει το εμβόλιο του απάντησα ως εξής : “Θα σου πω τι θα κάνεις αλλά και εσύ θα μου κάνεις μια χάρη , αν πάθεις έμφραγμα να μην πας στοn γιατρό να σε δει, αλλά στον Σάκη τον υδραυλικό”...Φυσικά γελάσαμε και οι δύο.

Τώρα που γράφω αυτό το κείμενο μου εμφανίζει κάποια προβλήματα ο υπολογιστής οπότε σκέφτομαι να τον πάω στον ψαρά της γειτονιάς να τον δει και να μου πει αν φταίει η μητρική ή ο επεξεργαστής. :) :) :)

Μιλάμε για Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά τελικά ο καθένας έχει φτιάξει μια Εκκλησία μόνος του μέσα του και κάνει εκεί υπακοή. Σε σε τέτοιους όμως ανθρώπους δεν είδα ποτέ πνευματική πρόοδο. Μοιάζουν μετο χαμστεράκι που τρέχει στον τροχό. Αντίθετα διαβάζω για κάτι ανθρώπους σαν τον Άγιο γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη που έκαναν υπακοή ακόμα και σε αυτά που θα έμοιαζαν σε εμάς παράλογα και το αποτέλεσμα ήταν ότι αγίασαν. Θα πει κάποιος και πως ξέρουμε πού και πως θα κάνουμε υπακοή; Η απάντηση είναι μα για αυτό έχουμε την μητέρα εκκλησία, για να μας δείχνει τον δρόμο.

Έγινε ένα εμβόλιο η αιτία να χαλάσουν σπίτια , φιλίες, παρέες κλπ. Γίναμε όλοι γιατροί , λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι κλπ. Kρατάμε ένα κινητό, μπαίνουμε σε ένα FB, GOOGLE, YOUTUBE και νομίζουμε ότι τελειώσαμε την Οξφόρδη. Είναι τρομερό που σε συνεντεύξεις γιατρών που είτε είναι υπερ είτε κατά των εμβολίων, από κάτω άνθρωποι χωρίς γνώσεις ιατρικής να ρίχνουν γηπεδικά βρισίδια σε κουβέντα που αφορά το DNA, τα κύτταρα του οργανισμού κλπ.

Να βάλουμε αγάπη αδερφοί μου , είμαστε μέλη του Σώματος του Χριστού. Ας απευθυνόμαστε στους ειδικούς ανάλογα με το θέμα που έχουμε και να μην χωριζόμαστε άλλο. Κάθε θέμα στον ειδικό του , τόσο απλά.

 

ΥΓ (1). Ξέρω ότι κάποιοι θα βρίσουν από κάτω ότι ο Παπάς έκανε το εμβόλιο είναι αντίχριστoς κλπ κλπ… Δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανένα σχόλιο...Σας ευχαριστώ και συγγνώμη. Χριστός Ανέστη , την ευχή του Κυρίου μας…

 

ΥΓ (2). Και κάτι άλλο…. Από αύριο μην βάζετε καύσιμο στο αυτοκίνητο σας αλλά χυμό πορτοκαλιού! Το είδα σε video στο youtube.

:)

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh.gr – Ιερά Μητρόπολη Λήμνου

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολή. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31