Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Μη φας, έχουμε ...θεολογόσουπα! Προτεινόμενο

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Μαρ 15, 2024

Ως πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια ακμάζουσα δεξιόστροφη, εθνικόφρονα θεολογόσουπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ήταν συνήθως επιφανειακή, κι αν άκουγες ή διάβαζες τις δυο πρώτες λέξεις, καταλάβαινες όλα τα υπόλοιπα. Φοβική, καταγγελτική, με παντιέρα το “καλός Έλληνας = καλός Χριστιανός” και τούμπαλιν.

Αυτή η σούπα πλέον έχει υποχωρήσει αρκετά και έχει αναλυθεί αρκετά.  Είναι πλέον πιο γνωστή και προβλέψιμη κι από την κίνηση στον Κηφισό.

Μάς προέκυψε όμως νέα, που ξεκίνησε ως δήθεν εκκαθάριση της θεολογίας από αλλότρια στοιχεία, αλλά ζήλεψε τη θέση της άλλης σούπας. Και μάλιστα, αν και τούτη εδώ, η μοδέρνα, υποτίθεται ότι είναι αλλεργική σε ηγεμονίες και άρχοντες, παρουσιάζεται ως κυρία σε μεσαιωνικό ανάκτορο με τουαλέτα ξινισμένης ανωτερότητας, με φουρό και κορσέ φουσκωμένης αυτοεπιβεβαίωσης, με βεντάλια του αέρα της προόδου και με υπεροπτικό υφάκι προς τους πλεμπαίους ιθαγενείς, που αν δεν την προσκυνούν, να χαθούν από μπροστά της, οι αγροίκοι που δεν καταλαβαίνουν τα νάματα της Εσπερίας, του κοινωνιολογικού μπλαζέ και του φτιασιδώματος της θεολογίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

α) Ομερτά και αλληλοστήριξη. Αν δεν είσαι δικός της, δεν σε βλέπει το φως του ήλιου, καημένε! Και δεν τούς παίρνεις λέξη για φλέγοντα θέματα, αν δεν δώσουν γραμμή οι γραμμιτζήδες κι οι ατζέντηδες. Μην εκτεθούμε κιόλας...

β) Ακατάσχετη λιγούρα για κανένα βλέμμα συμπάθειας από την ιντελλεκτουάλ μπορζουαζία της εναλλακτικότητας, για κανένα πόντο στο προοδευτόμετρο.

γ) Λαϊκή δεξιά οι άλλοι; Σαλονάτο ΣΥΡΙΖΑ και ραφιναρισμένο φιλελευθερισμό εμείς.

δ) Ανεξαρτησία από τον Καίσαρα η Εκκλησία για να ανασάνει, αλλά αν ψηφίζει φιλελέ νομοσχέδια, είμαστε με τον Καίσαρα. Γαργάρα τα τεράστια ηθικά ζητήματα με τη νομιμοποίηση του εμπορίου μήτρας και βρεφών. Είπαμε, σούπα φτιάχνουμε, μη μάς κόψει.

δ) Όποια βλακεία γράψει, πει, σχεδιάσει, σκηνοθετήσει ο οποιοσδήποτε που ταιριάζει στα αφηγήματα, στα ιδεολογήματα και στις woke ατζέντες, θα τη θεολογικοποιήσουμε πρόθυμα. Τέντωμα της (όποιας) θεολογίας μέχρι να ταιριάξει. Πουλάει; Μάς δίνει πόντους; Τέλος!

ε) Εκκλησιαστική και Πατερική Παράδοση; Έλα, σε παρακαλώ, με τα ντεμοντέ!

Το πρόβλημα βέβαια με τις σούπες είναι αυτοί που τις χαλάνε....

Κοινοποίηση
Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Θεολόγος καθηγητής στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου. Μάστερ και Διδακτορικό Θεολογίας. Πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας και τελειόφοιτος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30