Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022

Τα άμφια των Κληρικών.

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Ιουν 06, 2022
Άμφια στην Εκκλησία καλούνται τα ειδικά ρούχα που φορούν οι Κληρικοί και των τριών διακονιών ήτοι Διάκονος, Πρεσβύτερος, Επίσκοπος για να τελέσουν την Ορθόδοξη λατρεία.
Τί είναι η Ορθόδοξη λατρεία; Ο Χριστός μιλώντας προς τους Φαρισαίους λέγει: "Το Σάββατο διά τον άνθρωπο έγινε και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο" (Μαρκ. 2,27). Το Σάββατο για τους Ιουδαίους είναι η ημέρα η αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού. Το Σάββατο για τους Ιουδαίους ταυτίζεται με την λατρεία του Θεού στον Ναό. Σε όλες τις θρησκείες η λατρεία είναι ο τρόπος εξευμένισης του Θεού για να γίνει ευμενής ο Θεός προς τον άνθρωπο. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, λέγοντας ο Χριστός ότι "το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο", δίνει ένα νέο νόημα στη λατρεία. Η λατρεία πλέον δεν είναι διακονία εξευμένισης προς τον Θεό, αλλά είναι η διακονία του Θεού προς τον άνθρωπο. Η Ορθόδοξη λατρεία είναι το έργο το οποίο διακονεί ο Χριστός για τον άνθρωπο. Λέει ο Χριστός μιλώντας προς τους μαθητές: "εγώ είμαι αναμεταξύ σας ως "ο διακονών" ο υπηρέτη σας" (Λουκ. 22,27). "Ως ο διακονών", μετοχή Ενεστώτος διαρκείας. Ο Χριστός βρίσκεται πάντα στην Εκκλησία, μεταξύ των ανθρώπων, ως αυτός που τους υπηρετεί. Συνεπώς τα άμφια που φορούν οι Κληρικοί στη λατρεία, είναι τα ενδύματα διά των οποίων θα διακονήσουν τον λαό.
 
Ο ΚΖ' κανών της στ' Οικουμενικής Συνόδου γράφει: "Οι κληρικοί και Ιερωμένοι πρέπει να είναι σεμνοί και κατά το εξωτερικό σχήμα. Γι' αυτό και ο παρών κανών προστάζει, ότι κανένας κληρικός να μη φοράει ρούχα πολύτιμα και μεταξωτά. Αλλά να φορούν ρούχα σεμνά και λιτά. Όποιος κληρικός θέλει και επιμένει να φοράει ρούχα πολυτελή και μεταξωτά, να αφορίζεται για μια εβδομάδα". Ο δε Χριστός λέει προς τους μαθητές: "προσέχετε από τους γραμματείς οι οποίοι θέλουν να περιπατούν με επίσημες στολές και αγαπούν τους τιμητικούς χαιρετισμούς στις αγορές και τις πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές και τις πρώτες θέσεις στα δείπνα". (Λουκ. 20,46) Ο Χριστός προτρέπει τους μαθητές να μην ακολουθούν τις εγωιστικές αυτές συνήθειες των Γραμματέων και να φορούν ρούχα λιτά, ταπεινά. Ο Μ. Βασίλειος στο έργο του "Εξαήμερος" γράφει: "αν δεις κάποιον άνθρωπο ενδεδυμένο ρούχα με κεντητά άνθη ή μεταξωτά, καταφρόνησέ τον". Και ο ιερός Χρυσόστομος στην 12η ομιλία του στην Α' προς Τιμόθεον επιστολή γράφει: "Είδες άνθρωπο ενδεδυμένο με μεταξωτά ρούχα, καταγέλασέ τον". Αν λοιπόν αυτά ισχύουν για τους απλούς ανθρώπους, πόσο μάλλον πρέπει να ισχύουν για τους κληρικούς, σύμφωνα και με τον ΚΖ' κανόνα της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου. Κάποιοι όμως μας λένε ότι ο συγκεκριμένος κανόνας μιλά γενικώς για τα ρούχα των κληρικών και όχι για τα άμφια. Τα άμφια πρέπει να είναι λαμπρά. Σ' αυτούς απαντά ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, ο οποίος γράφει προς τον μοναχό Κράτωνα για τον άραφο χιτώνα του Χριστού: "Και ποιος αγνοεί την ασήμαντη αξία εκείνου του ρούχου (του χιτώνα του Ιησού), που το χρησιμοποιούν οι πτωχοί Γαλιλαίοι, προτιμώντας το μάλιστα ιδιαίτερα. Πρόσεχε και τον γνώστη των υψηλών και θεοφόρο Λουκά, που εξιστορεί την αλαζονεία του Ηρώδη (Πράξ. 12,21-22), κατηγορώντας αυτόν για τα πολυτελή ρούχα που φορούσε και να λέγει ότι τα μαλακά (πολυτελή) ρούχα που φορούν εκείνοι που συχνάζουν στα ανάκτορα των βασιλέων, αυτά δεν είναι κατάλληλα για τον π ν ε υ μ α τ ι κ ό ν υ μ φ ώ ν α που αστραφτοκοπά. Αν λοιπόν επιθυμείς αυτόν τον τελευταίο (τον πνευματικό νυμφώνα), να μιμείσαι το ευτελές ένδυμα του Ιησού του Θεού μας, γιατί οι ανέσεις ανήκουν στην μαλθακότητα (βλακεία κατά το αρχαίο κείμενο) της εδώ ζωής, και όχι στην ουράνια φωταγωγία". Ποιος είναι ο πνευματικός νυμφώνας; Νυμφώνας γενικά είναι το νυφικό κρεββάτι όπου πραγματοποιείται η ένωση του ζευγαριού. Πνευματικός νυμφώνας είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας όπου τελείται η ένωση του Νυμφίου Χριστού με την νύμφη Εκκλησία, τον κάθε πιστό προσωπικά, όπως μας λέει ο Χριστός με την παραβολή του βασιλικού Γάμου, τη Θεία Ευχαριστία.
 
Μας λέει λοιπόν ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, ότι αν επιθυμείς αυτόν τον πνευματικό νυμφώνα, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αν επιθυμείς δηλαδή την ένωση με τον Χριστό, πρέπει να μιμηθείς το ευτελές ρούχο του Χριστού.
 
Άρα η ενδυμασία των Κληρικών, τόσο στον καθημερινό βίο όσο και μέσα στην λατρεία πρέπει να μιμείται την ευτέλεια του χιτώνα του Χριστού. Αυτή η μίμηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο ως προς την ενδυμασία, αλλά και προς όλα όσα αφορούν την ζωή του Κληρικού. Το σπίτι του, το αυτοκίνητό του, να μην έχει ιδιοκτησία. Ο Ιερέας οφείλει να είναι ο πιο πτωχός της ενορίας του και ο Επίσκοπος ο πιο πτωχός της Μητροπόλεώς του. Διότι και αυτή την πτωχεία μακαρίζει ο Χριστός λέγοντας "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" (Ματθ. 5,3) Γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς "Προς τη μοναχή Ξένη": "Για να μας δείξει ότι και η σωματική (υλική) φτώχεια είναι άξια μακαρισμού και προξενεί την αιώνια βασιλεία, αλλά όταν ασκείται από ταπείνωση της ψυχής και είναι ενωμένη μαζί της και ξεκινά από αυτήν".
Κοινοποίηση
π. Παναγιώτης Βαρδουνιώτης

Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας. Ιερά Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Αττικής.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« August 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31